Нове

30 бер., 2021

Де знайшли найбільший метеорит

Приблизно 80 тисяч років тому, на нашу планету впав астрономічний об'єкт. Виявили його порівняно недавно, і тепер сюди приїздять тисячі туристів щоби поглянути на цю космічну дивовижу.

Популярне

Написати коментар
Цікаві факти про страуса

 

Дивовижні птахи страуси, не дуже схожі на інших пернатих. Вони вважають за краще бігати, а не літати, що не заважає їм бути відмінно пристосованими до виживання. Втім, вони тільки здаються такими кумедними, а на ділі розлючений страус не той противник, з яким хотілося б зустрітися на вузькій стежині. 

 

Цікаві факти про життя страусів

● Страус — найбільший птах у світі, його зріст досягає 2,7 м, а вага — 150 кг.

● Цей птах не літає — занадто велика вага, слабкі грудні м’язи і крила. Зате він чудово бігає, розвиваючи швидкість до 70 км\год. У цьому йому допомагають двопалі лапи, що не мають аналогів серед птахів.

● Серед усіх двоногих сухопутних істот саме страуси є найшвидшими. Під час бігу вони переміщаються величезними стрибками, за один такий стрибок долаючи 3–5 метрів.

● Більшість сухопутних бігунів, наприклад, гепарди або зайці, можуть підтримувати високу швидкість лише на короткій дистанції. А ось страуси здатні швидко бігти досить тривалий час.

● Всупереч поширеній думці страуси не ховають голову в пісок. Вони розпластують по землі шию й голову щоби бути менш помітними, і це виглядає, як спроба сховати голову в землю. Якщо до страуса в такому положенні наблизитися, він миттєво схоплюється і втікає.

● Очі в страуса є найбільшими серед птахів — приблизно 5 сантиметрів у діаметрі. Навіть мозок у них менший.

● Страуси аж ніяк не вегетаріанці. Вони охоче включають у свій раціон різних дрібних тварин та комах.

● Страуси живуть групами. На одного самця припадає приблизно по 2–3 самиці. Вони всі відкладають яйця в одне гніздо. Потім по черзі висиджують їх.

● Страусята вилуплюються абсолютно безпорадними, перші кілька годин вони навіть голову підняти не можуть. Тільки через дві доби після народження вони можуть ходити. Не з усіх яєць вилуплюються пташенята. Тоді самиця розбиває зіпсовані яйця — вони приваблюють мух, які служать кормом для малечі.

● У XVIII столітті страусів майже повністю винищили через пір’я, яке мало великий попит у Європі. Тоді від повного вимирання їх врятували страусові ферми, де птахів почали спеціально розводити задля пір’я.

● Страуси можуть довго обходитися без води, оскільки їм достатньо вологи, одержуваної разом із їжею. Але п’ють при нагоді страуси охоче, і купатися теж люблять.

● Стерв’ятники, які люблять поласувати страусовими яйцями, кидають на них з із висоти камені, оскільки дзьобом розбити міцну шкаралупу вони неспроможні. Деякі племена в Африці досі використовують шкаралупу їх яєць як посуд для води.

● На страусах можна при бажанні їздити верхи, але тільки на самцях, тому що вони більші й сильніші.

● Інколи страуси ковтають камінчики й пісок, це допомагає краще перетравлювати їжу, оскільки камені, потрапивши в шлунок, просто її перетирають.

● Зараз страусів розводять на страусових фермах у багатьох країнах. Вони прижилися навіть у холодній Швеції. У кожній області України є приблизно по 10 страусових ферм.

● Іноді, якщо дві групи пташенят від різних птахів змішуються, страуси-батьки б’ються один з одним за право опіки над ними. Переможцям дістається все потомство.

● На відміну від інших птахів, страуси намокають під час дощу. Їх пір’я не мають водовідштовхувального покриття, оскільки в цих істот немає залоз, що виробляють необхідну речовину.

● Щоби заволодіти самицею, самці починають битися. Вони люто б’ють один одного ногами і крилами. Іноді такі поєдинки закінчуються загибеллю одного з учасників.

● Страуси — справжні довгожителі серед пернатих. Вони можуть прожити до 80 років.

● У разі виявлення небезпеки, страуси або тікають, або, бувши загнаними в кут, відбиваються своїми потужними м’язистими ногами.

● У страусів небагато природних ворогів. В основному це великі африканські хижаки. Від них страуси захищаються самі й рятують пташенят, тому від хижаків вони гинуть рідко. Мало хто може наздогнати страуса й перемогти його.

● Обороняючи свою територію, страуси атакують і людей, і навіть левів. До речі, лев, король звірів, зазвичай не ризикує зв’язуватися зі страусом, який запросто може його покалічити або навіть убити.

Якщо Вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться нею з друзями у соцмережах

Напишіть щось...
Ви не увійшли
або залиште коментар як гість
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Будьте першим, хто це прокоментував

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter