Нове

Популярне

Написати коментар
Казуар: найнебезпечніший птах у світі — цікаві факти

 

Казуар — дуже неординарний, нелітаючий птах єдиний у своєму роді. Він мешкає в тропічних лісах Нової Гвінеї, а також на північному сході Австралії. Екстравагантна птиця дуже любить вологі тропічні ліси.

 

Казуар — цікаві факти

● Казуар другий за розміром птах у світі після страуса. Його зріст досягає 1,5–1,8 м, вага — приблизно 60 кг.

● У Казуара на голові є ороговілий відросток, так званий шолом, який виростає до 17 см. Він захищає голову під час бійок, і робить безпечним пересування по джунглях.

● Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найнебезпечнішим птахом у світі є казуар. Зазвичай птах досить спокійний, однак якщо його потривожити, він може завдати небезпечного удару своїми потужними ногами. Ноги казуара мають величезні кігті, які здатні вбити людину одним ударом. 

● Тропічні симпатяги давно розучилися літати, але вони дуже добре плавають. І можуть проплисти великі відстані.

● Відомі три підвиди цих красенів: казуар шоломний, казуар малий, казуар жовтошиїй.

● Харчуються екзотичні істоти в основному фруктами. А також у їх раціон входять: пагони, насіння, різні комахи, риба, гриби, дрібні ящірки і змії.

● Ці птахи дуже швидко бігають, і їх швидкість біжучи крізь густий ліс, може досягати 50 км на годину. Також вони хороші стрибуни й легко беруть висоту 1,5 метра.

● Ці птахи є рятувальниками фруктових дерев у дощових лісах. Вживаючи опалі фрукти цілком, вони розподіляють насіння на великі території джунглів. При пошуку корму, птахи проходять великі відстані, розносять екскременти з насінням дерев.

● Після спаровування самиця відкладає від 3 до 8 яєць. Після цього вона піде на пошуки наступного партнера. Висиджує й ростить пташенят тільки самець. Інкубаційний період триває 50 днів. Харчуючись у ці дні дуже рідко, батько втрачає приблизно 30 % своєї ваги.

● Народжуються пташенята у світло-коричневому пуху з чорними широкими смужками на спині. Таке маскування допомагає їм рятуватися від хижаків, ховаючись у листовому смітті. Після вилуплення маленькі казуари можуть самостійно харчуватися, притримуючись за батьком.

● Приблизно 9 місяців «татко» піклується про потомство й навчає їх правильній поведінці. А після відпускає діточок на пошуки своїх земель. До цього часу маленькі казуарчики виростають майже до розмірів дорослого птаха. Обороняючи дітей від хижаків, самець може накинутися навіть на їх матір.

● Одним із головних ворогів казуара є людина. У цього птаха корисне і смачне м’ясо. Їх красиві пір’я йдуть на прикраси нарядів, а довгі й міцні кігті на ритуальні інструменти. І вирубка лісів також є негативним фактом. І звичайно, величезну проблему для екзотичної тварини становлять різні хижаки. Більшою мірою страждає потомство. Дикі свині й собаки поїдають яйця й беззахисних пташенят. Тому смертність у малюків дуже висока і виживає зазвичай 1–2 пташенят у виводку. Здичавілі собаки, збиваючись у зграї, можуть напасти навіть на дорослого казуара і вбити його.

Напишіть щось...
Ви не увійшли
або залиште коментар як гість
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Будьте першим, хто це прокоментував

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter