Пінгвіни

 

Пінгвіни належать до сімейства нелітаючих морських птахів, які добре плавають і пірнають. Усього їх розрізняють 16 різновидів. Мало хто знає, що ці птахи хижаки й харчуються тільки білковою їжею.

 

Походження

З’явилися пінгвіни в Антарктиді приблизно 60–70 млн років тому, коли на Землі ще жили динозаври. Найбільшими їх предками були антропорніси. Їх зріст досягав 1 м 80 см, а вага — 135 кг. Є думка, що такого великого розміру вони змогли досягти тому, що в їх природному середовищі не було для них небезпечних ворогів. Згодом антропорніси змогли пристосуватися до суворого клімату, навчилися плавати в крижаній воді й розучилися літати.

Широку популярність пінгвіни отримали після відкриття останнього шостого континенту — Антарктиди. Сталося це в 1820 році.

 

Будова тіла

Тіло птиці вкрите маленьким пір’ям що щільно прилягає одне до одного, і спрямоване донизу. Саме через таку особливість оперення вода від нього добре відштовхується. У пінгвінів є куприкова залоза, яка виділяє підшкірний жир і мастило для пір’я, що дає змогу птахам плавати під водою. Вони здатні розвивати у воді оптимальну швидкість до 7–11 км/год і пропливати понад сотню кілометрів.

У їх ногах мало нервових закінчень, тому вони абсолютно не мерзнуть. У порівнянні з іншими птахами в пінгвінів кістки товстіші і важчі.

Раз на рік у них відбувається линяння, під час якого вони мешкають на суші й не їдять, оскільки через втрату пір’я, вони не можуть пірнати й добувати собі їжу. За часом цей процес триває приблизно 3 тижні. 

 

Тривалість життя

Шанси вижити в пташенят у перший рік життя досить низькі: з молодняка, який народився за сезон гине 50 %. Загине пташеня чи ні залежить від кількості підшкірного жиру, який він зможе накопичити під час життя в колонії. А це безпосередньо залежить від годування, тобто від того наскільки його батьки будуть вправними на полюванні.

Дорослі особини в основному вмирають від старості. Іноді імператорські пінгвіни доживають до 30 років.

 

Раціон

Харчуються пінгвіни загалом тваринною їжею, яку вони ловлять у воді. Вони люблять кальмарів, ракоподібних, сардини, анчоуси.

П’ють пінгвіни солону морську воду, оскільки вони мають спеціальні залози під очима, які дають змогу видаляти надлишки солі і втамовувати спрагу.

 

Вороги

Найголовніші вороги пінгвінів — косатки. Крім них у воді на птахів полюють акули, новозеландські й австралійські морські леви, південні морські котики й морські леопарди. Останні часто плавають на мілководді біля колоній пінгвінів. Саме тому перед тим як стрибнути у воду птахи збираються на краю крижини, і чекають іноді й до 30 хвилин, поки найсміливіший із них не пірне й тільки після того, як зграя переконається у відсутності небезпеки, вона піде за ним.

Пінгвіни зовсім не бояться людей і їх можна навіть погодувати з рук, оскільки донедавна на суші не було хижаків, які б загрожували їх життю. Зараз для них становлять небезпеку кішки й собаки, завезені людиною.

 

Слух

У пінгвінів немає видимих ​​вушних раковин, але незважаючи на це в них відмінний слух. Вони здатні впізнати голоси птахів зі своєї колонії з-поміж сотні інших особин.

 

Створення пари

Самці привертають увагу самиць, видаючи характерні крики, які схожі на звук труби. Якщо вже були спроби створити пару, щоби завести потомство, то часто виявляється, що це та сама партнерка, з якою він уже парувався минулого року. Залежно від різновиду «відсоток розлучень» у пернатих різний, переважна більшість самців пінгвінів вибирають ту ж самицю, що й минулого року, а також деякі пари зберігають вірність один одному понад 7 років поспіль.

 

Будівництво гнізда

Гнізда вони будують з усього, що можуть знайти. Найчастіше це ґрунт, бруд і невеликі камінчики. Імператорський різновид будує своє гніздо з гальки й пір’я.

Більшість птахів неохоче змінюють місце проживання і вважають за краще гніздитися, там, де з’явилися на світ. Будують житло самці, перед тим як знайти собі партнерку.

 

Цікаві факти

● Швидкість пересування птахів по суші від 3 до 6 км на годину.

● Завдяки наявності жиру, а також особливій будові пір’я вони не мерзнуть у холодній воді.

● Найбільші пінгвіни — імператорські. Зріст окремих особин може досягати 130 см, а вага 35 кг. Вони ж вважаються найвірнішими. За сезон парування самиця відкладає тільки 1 яйце, яке висиджує самець. Він утримує яйце в спеціальній кишені, яка розташована в нього між ніг упродовж майже 2 місяців. Весь цей час самець практично не рухається, а годує його самиця. Після появи пташеня, батько вигодовує його спеціальною рідиною, яка утворюється в нього в стравоході.

● Субантарктичний пінгвін с може плавати зі швидкістю 36 км/год. А ще його послід рожевого кольору.

● Пінгвіни мешкають не тільки в Антарктиді, а й у Новій Зеландії, Південній Америці, Австралії та Африці. Найтепліше їх місцепроживання — це Галапагоські острови, що розташовані біля екватора. Тут середньорічна температура +23 градуси.

● Пташенята народжуються без оперення й поки не з’явиться водонепроникне пір’я, про потомство піклуються батьки.

● Королівські пінгвіни збираються раз у 2 тижні, наїдаються до відвалу й до наступного разу більше не їдять, а тільки п’ють. За цей час вони, зазвичай, втрачають половину своєї ваги.

● У деяких пінгвінів Аделі прошарок жиру такий великий, що це може стати причиною перегріву. Тоді, щоб охолодитися птахи приймають вертикальне положення, і максимально розводять ноги в різні боки.

 Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, залиште свої коментарі або відгуки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter