Написати коментар
Слони

 

Слони є найбільшими сухопутними представниками тваринного світу. Але вражає не тільки їх розмір і міць, ці ссавці напрочуд розумні й комунікабельні. Вони дбають про свої сім’ї, а їх життя регулюється безліччю соціальних законів і правил. Ці травоїдні гіганти, що поєднують у собі неймовірну силу й ніжність, здатні зберігати пам’ять про давно померлих родичів і сумувати про втрату близьких.

 

Цікаві факти про Слонів

● На Землі існує два різновиди слонів: африканський слон, що мешкає на Африканському континенті, й індійський (або азійський) слон, який живе в Південній Азії. Ці тварини досягають висоти 4–4,5 м. І маси до 7 тонн. Обидва різновиди слонів занесені в Червону книгу.

Африканський слон більший за індійського. Вуха африканського слона майже втричі більші, ніж в індійського. Через поверхню вух тварини охолоджуються. У спекотні дні слони махають своїми вухами, щоби було прохолодніше.

Характерною особливістю слонів є хобот, який являє собою зрослі ніс і верхню губу. У хоботі слона налічується приблизно 40 000 окремих м’язів. З допомогою хобота слони обнюхують і обмацують предмети, п’ють воду, беруть їжу і виконують різні й дуже точні маніпуляції (можуть, наприклад, підняти сірник із поверхні землі), тобто використовують хобот як додаткову кінцівку. 

Для спілкування слони сурмлять хоботом, ці звуки поширюються досить далеко й дають змогу спілкуватися особинам на відстані приблизно 1 кілометра.

Інша особливість слонів — бивні. Це зуби (різці верхньої щелепи), які ростуть упродовж усього життя. В африканських слонів бивні є в самців і самиць, а в індійських тільки в самців. Бивні слона це і є слонова кістка через яку їх винищують браконьєри. Крім бивнів у слонів ще є чотири зуби. Кожен зуб слугує 8–10 років, потім сточується й руйнується, а на його місці виростає новий. Так відбувається 6 разів. Коли зношуються останні зуби, слону допомагає годуватися стадо, а одинаки, зазвичай, помирають від голоду. Зуб слона може важити майже три кілограми.

Як і люди, слони бувають правші й лівші. Наприклад, слон правша більше працює правим бивнем, тому він дещо менший за лівий.

Харчуються слони тільки рослинною їжею (трава, гілки, листя, коріння, плоди), якої потрібно дуже багато (180–200 кг на добу). У її пошуках слони роблять великі переходи (до 100 км на добу).

Живуть слони 60–80 років сімейними групами. У кожній по кілька (приблизно 10) самиць зі слоненятами, групу очолює доросла самиця. Самці тримаються окремо.

Слони стають дорослими в 15–20 років. Слонихи можуть народжувати до 50 років. Самиці виношують одне дитинча 22–24 місяці (приблизно 2 роки). Слоненя народжується великим і важить приблизно 100 кг. Випадки народження двійнят дуже рідкісні. Новонароджені слоненята можуть стояти відразу ж після народження, але вони сліпі і тримаються хоботом за маму, щоби не загубитися. Перший час слоненята смокчуть молоко і п’ють воду ротом, а не хоботом.

Під час ходьби слони переставляють ноги на одній стороні тіла одночасно. На передніх ногах індійських слонів п’ять пальців із копитцями, на задніх чотири. У центрі стопи слона жирова подушка, яка щоразу, коли слон опускає ногу, «розплющується», збільшуючи площу опори.

Зазвичай, слони пересуваються зі швидкістю 2–6 км/год, але на короткий час можуть розвивати швидкість до 35–40 км/год.

Єдиний ссавець не вміє стрибати це слон. Зате вони вміють і люблять плавати!

Очі в слона досить маленькі трохи більші ніж очі дорослої людини. У них поганий зір, але дивовижний нюх. У слона приблизно 2 000 нюхових генів, а це вдвічі більше, ніж у домашніх собак.

Пульс у слона 27 ударів на хвилину. А серце важить до 30 кілограмів.

Слон національна тварина Таїланду. Упродовж століть слон вважався також ознакою знаті. Усі білі слони вважалися власністю короля.

Сплять слони стоячи, зібравшись разом у щільну групу; тільки дитинчата сплять на боці на землі.

Слони товстошкірі тварини, у прямому сенсі цього слова. У деяких місцях товщина їх шкіри може досягати 3,5–4 сантиметрів.

Слони належать до найрозумніших тварин. Вони допомагають один одному (у них є взаємодопомога) і мають відмінну пам’ять. Слонів можна дресувати, вони вивчають до 60 команд.

У світі налічується приблизно 500 тисяч африканських слонів і приблизно 50 тисяч азійських. 

Безсумнівно, слони дуже розумні тварини, проте, вони досить небезпечні, особливо самці в період гормонального сплеску. У цей час рівень тестостерону в них підвищується в 60 разів.


Покірності і слухняності від слонів можна домогтися тільки вихованням і дресуванням змалечку. Є один поширений метод. Ногу маленького слоненяти прив’язують ланцюгом до стовбура дерева, виростаючи, тварина звикає, що з цього стану неможливо звільнитися. Тому дорослого слона досить прив’язати мотузкою, він не буде намагатися втекти.

Коли хтось із їх стада вмирає слони голосно сурмлять про це на всю околицю, а потім перекочують тіло до найближчого заглиблення, накривають гілками і присипають землею. Деякі слони можуть ще кілька днів сидіти біля тіла. Були випадки, коли слони намагалися ховати інших померлих тварин або людей.

Бивні померлих слонів знаходять дуже рідко. Виявляється, їх з’їдають дикобрази, заповнюючи в такий спосіб свої мінеральні запаси після сезону дощів. 

Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, залиште свої коментарі або відгуки.

Напишіть щось...
Ви не увійшли
або залиште коментар як гість
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Будьте першим, хто це прокоментував

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter